Způsobuje pojídání červeného masa rakovinu?

Nevím, zda jste to zaznamenali, ale Světová zdravotnická organizace vydala varování (zjednodušuju to samozřejmě, podrobnosti jsem nečetla, ale média to zjednodušují zrovna tak), víc je k tomu např. zde: http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/, kde konzumaci červeného masa přirovnává ke karcinogenům jako je například kouření…

Nejsem žádný vědec, lékař ani nutriční specialista, ale poslední dobou nějak docházím k závěru, že pokud to příroda vymyslela, nebude to s tou škodlivostí pro lidi tak hrozné. Jasně, že se můžeme bavit o tom, že se moderní hovězí dobytek nepase a tak podobně, přesto se ale prostě zdráhám uvěřit tomu, že by nám měl steak škodit stejně, jako cigareta.

Už delší dobu také sleduju zahraniční paleo komunitu (nutno dodat, že se tímto způsobem taky sama stravuju :-)) a i ta se shoduje na tom, že takovýto závěr je přinejmešním diskutabilní. Je samozřejmě možné, že červené maso přispívá k rakovině. Ale co když je to tím, že červené maso například často jedí ti, co si k tomu dají deset piv, cigárko a prefabrikovaný kečup s hranolkama smaženýma v řepkovém oleji? A když já si k tomu dám mrkev a zelí, jaké je moje riziko rakoviny?

Já zkrátka věřím, že horší je jíst procesované či systetické potraviny (například sladidlo aspartam a různé éčka či konzervanty), než flákotu vyrostlou na krávě, kterou vyrobila příroda.

S láskou (i k červenému masu! :-))

s

Napsat komentář