Proč nečtu zprávy

Dohodli jsme se se Soňou, že v našem páru si úlohy rozdělíme – zásadní otázky vývoje světa, geopolitiku, mezinárodně-politické události dalekosáhlého významu a podobná důležitá témata budu mít na starosti já, zatímco přízemnosti, jako třeba co bude k jídlu nebo za co se utratí peníze, řeší ona. Nicméně i přes to jsem rozhodnut i nadále ignorovat to, čemu se dnes říká „zpravodajství“. Dnes jsem si udělal malý experiment – v okamžiku, kdy mě téma tohoto článku napadlo (tedy krátce po poledni 15.12.2015) jsem si uložil titulky nejdůležitějších článků na „zpravodajském“ webu lidovky.cz (což je, řekněme, kvalitnější mainstream).

Abychom celý experiment zasadili do kontextu, podotkněme, že se nacházíme na konci roku, během něhož se vyostřily konflikty ve světě, v Sýrii zuří občanská války, do které se zapojila už většina velmocí (na různých stranách), Evropa se vyrovnává s bezprecedentním přílivem imigrantů z úplně jiného svět, než jaký sama představuje, a neví si s ním rady, a je zhruba měsíc po strašnlivém teroristickém útoku spáchaném v jednom ze jejich nejvýznamnějších center, Paříži. (O tom, že by se něco významného dělo v české kotlině, nemám žádných vědomostí.)

Jak tedy zní titulky Lidovek v tento den? Redakcí vybrané nejdůležitější zprávy:

Hlavní zpráva dne: Helena Huňková byla špionka. Ale kde by vzala miliony na účtě? Pod nadpisem je fotka Ransdorfa (toho ještě poznám) – takže se zpráva zřejmě nějakým způsobem týká jeho „kauzy“. Kauzy, která je pro vývoj světa skutečně naprosto zásadní….

Každý start z paluby je risk‘. Exkluzivní reportáž z lodi, která míří na Islámský stát – jedná se zřejmě o reportáž z válečné lodi někde ve Středozemním moři. Téma mě osobně zajímá – ale upřímně řečeno, „zpravodajská“ hodnota takové reportáže je nulová.

Budoucnost obřího Boeingu 747 v ohrožení. Zachrání symbol USA Rusové? – Asi něco o tom, kdo kupuje nebo prodává nebo zachraňuje nebo potápí nějakou velkou firmu. Nevidím sebevzdálenější souvislost s mým životem.

Kývající se Putin? Žádný Parkinson, ale pistolnický postoj z KGB, míní lékaři – Čistý bulvár.

Nevyplatili jí sociální dávky. Na úřednici si počkala a napadla ji pěstmi – Hmmm.

Policie má novou past na piráty silnic. Civilní škodovky s novým radarem – Policie má auta a měří rychlost.

Sobotka: Kancléřka Merkelová přijede do Prahy, hledáme vhodný termín – tohle snad ani informační hodnotu nepředstírá.

Odměny pro Chovancovu úřednici nedáme. Chtějí ji skandalizovat, tvrdí Česká pošta – tento titulek jsem vůbec nepochopil, nebudu se k němu tedy vyjadřovat.

Policie obvinila 11 celníků. V souvislosti s kauzou lihové mafie – policie v tomto státě existuje, zločinci rovněž. To jsem tušil i bez této zprávy.

Čtyřletý Andrij má rakovinu. Vyrábí sněhuláky, aby si zachránil život – nepochybuju, že za tímto titulkem se skrývá nesmírně smutný lidský příběh. Nicméně ani když si ho přečtu, Ukrajinci Andrijovi tím nepomůžu…

Srbský následník trůnu je bez elektřiny. Neplatil účty – Redakce se mi snaží sdělit, že Srbové byli vždycky zvláštní týpci?

Polský kněz chtěl vymítat ďábla z deníku Gazeta Wyborcza. Píše lži, tvrdí – Redakce se mi snaží sdělit, že Poláci byli vždycky zvláštní týpci?

Zeman závidí euro Slovákům, v Česku ho ale chce až po odchodu Řecka – i když připustíme, že zavedení/nezavedení eura by na můj život nějaký vliv mít mohlo, názor tohoto pána, který je momentálně prezidentem, na tuto otázku je naprosto bezpředmětný.

Praha zahájí další smírčí řízení kvůli Blance. Jde o miliony – O co v případu Blanka jde, bych opravdu rád věděl. Že o miliony, to jsem ovšem tušil i před tímto titulkem.

Každý Čech má ‚sekeru‘ 158 tisíc korun, přesto dluh státu klesl – a kdybychom náš státní dluh rozměnili na desetikoruny a tyto naskládali vedle sebe, vytvořily by řadu dlouhou jako 29 000 souprav pendolina…

E-shopy zažívají rekordní žně. A vrchol teprve přijde – že se blíží Vánoce jsem si všiml i při pohledu na kalendář.

Takže když to shrneme – co z výše uvedených zpráv má na můj život jakýkoliv dopad? Ačkoliv rozhodně nejsme zastáncem strkání hlavy do písku a čekání, až mi světové dějiny zaklepou přímo na dveře, nemám dojem, že kterákoliv z výše uvedených zpráv by můj život byť minimálně ovlivnila. Takové „zpravodajství“úplně pozbylo svou roli a stává se koníčkem. Asi na úrovni sledování fotbalové ligy.

Napsat komentář