Tuky

Ve speciálu Respektu vyšel článek s podtitulkem: „Čím to je, že se odborníci na výživu tak často mýlí“. Chtěl jsem sem z něj něco vytáhnout, ale pak jsem zjistil, že bych ho sem musel přepsat celý… Takže nakonec vyberu jen jedno téma z něj – škodlivost tučných jídel – a zbytek doporučuji k samostudiu ;-)

Cituji (zvýraznění moje): „[…] Až do 19. století se běžný strávník při výběru jídla řídil jen […] svými smysly, kulturní tradicí a dostupností. S průmyslovou revolucí […] doporučení, co mají lidé jíst, začínají na základě svých analýz poprvé vynášet vědci. […] Jejich nový obor […] si brzy připisuje zásluhy. Dokáže pokrm na talíři podle chemické skladby rozdělit na tři základní složky – bílkoviny, sacharidy a tuky – což je funkční systém, který vydrží dodnes.

A ve svém hledání […] pak počátkem 20. století narazí na zlatou žílu, která lidstvo […] zbaví nemocí, jako jsou kurděje nebo křivice, ale především lidi natrvalo nadchne pro vědecký přístup k potravinám: Objev vitaminů […] demonstroval sílu vědy rozkrýt tajemství přírody a použít je pro službu lidstvu. Vitaminy reprezentovaly naději na lepší zítřky.

[…] Od poloviny 20. století pak lékaře západní polokoule znepokojují rostoucí statistiky onemocnění srdce a cév. Ta […] se postupně stanou hlavní globální příčinou úmrtí. Spekuluje se, že důvodem může být jídelníček, a na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století přichází americký vědec Ancel Keys s názorem, že za cévní choroby může jedna konkrétní složka potravy – tzv. nasycené tuky obsažené nejběžněji v červeném mase, vejcích a mléčných výrobcích. Ty […] zvedají hladinu cholesterolu v krvi a cévy ucpávají.

Jde pouze o hypotézu, Keys mezi tuky a chorobou neobjevil příčinný vztah, jen souvislost ve statistikách. […] Při svém bádání navíc úmyslně opomíjel země, jejichž data se mu nehodila, např. Francii, která má navzdory vysoké spotřebě tuků celkem málo infarktů a mrtvic. […] Jeho názor se [přesto] záhy stává oficiální výživovou doktrínou, kterou přebírají vládní agentury i lékařské organizace do svých doporučení.

[…] Studií zpochybňujících Keysovu hypotézu […] se už od šedesátých let objevuje celá řada, oficiálně vyhlášenou válku proti tukům ale žádná z nich nezastaví. […] Během následujících dekád se sice různě upravuje doporučený podíl tuků ve stravě, ale oficiální kurz […] se nemění. Což je pozoruhodné vzhledem k tomu, že nepřináší žádné výsledky. Západní země sice […] snižují příjem nasycených tuků, ovšem srdeční potíže v populaci neustupují a obezita stále narůstá.

[…] [Teprve v roce 2008] Světová zdravotnická organizace společně s příslušnou agenturou OSN [zaplatila výzkum, jehož] závěr zní, že souvislost mezi tuky a kardiovaskulárními nemocemi nelze důvěryhodně prokázat. […]“

Takže – věděli jste, že tuky ve skutečnosti nejsou nepřítel?;-)

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s