Dvě židovské…

Existují dva židovské příběhy, které mi včera náhodou někdo připomněl, a které mě v současné situaci oslovily:

  1. Po světě prý chodí 36 spravedlivých. Je jich JENOM 36. A na těchto spravedlivých závisí fungování celého světa. A nejzajímavější na tom je, že nikdo neví, kdo to jsou. Ani oni to neví –  o těch ostatních, ani o sobě. Prostě to „jenom“ dělají.
  2. Na obloze je velký vůz a malý vůz. Tyto vozy celý den jezdí po světě a sbírají skutky lidí – velký sbírá ty zlé, malý ty dobré. A večer přijedou k dalšímu souhvězdí – vahám -, na kterých jsou tyto skutky proti sobě zváženy. Ty musí ukázat, že náklady jsou v rovnováze – jinak by svět zanikl. A večer co večer se opakuje stejná scéna: velký vůz přijede obsypán a přetékající nákladem, malý vůz má sotva něco na dně. Přesto svět ještě nezanikl – protože ty dobré skutky vždy vyváží ty zlé, i když je jich o tolik méně.

Co z toho plyne? Židé už před dávnými věky viděli svět takový, jak se jeví i nám; není tedy pravda, že ten dnešní svět je strašný a řítí se do katastrofy. Svět je pořád stejným světem… a Židé jsou tu už tisíce let.

P.S. Ten někdo, kdo mi je připomněl, byl Michal Horáček, kandidát na prezidenta ČR. Nebylo by skvělé mít pro změnu prezidenta, který lidem vypráví takováto sdělení – ať už by jím měl být Horáček, nebo někdo jiný? ;-)

1 komentář: „Dvě židovské…

  1. janula

    k příběhu č. 1: vzpomněla jsem si na biblický příběh Sodomy a Gomory. Tam Abrahám smlouval s Bohem o to, kolik spravedlivých se musí v těchto hříšných městech najít, aby ta města Bůh nezničil a uchránil je zkázy. „Smlouváním“ došli až na 10 spravedlivých jako minimimum. Bohužel, nenašlo se ani těch 10 spravedlivých a proto Hospodin ty města zničil
    (to jen tak pro rozšíření přehledu)

    To se mi líbí

Napsat komentář